Oncologie en

leefstijl

Eetlust


De ziekte kanker en de behandelingen (operatie, bestraling, chemokuur) doen een grote aanslag op je lichaam. Je kunt sterk vermoeid raken en je eetlust verliezen. Mogelijk ga je minder bewegen, wat zorgt voor minder spiermassa. Als je conditie verslechtert, kan dat leiden tot nog meer inactiviteit. Je raakt in een negatieve spiraal en hebt nergens meer zin in. Dit kan tot gevolg hebben dat je een tumorgerichte behandeling minder goed aankunt en dat er eerder bijwerkingen en complicaties optreden. Ook de kans op een succesvolle behandeling wordt kleiner en jouw herstel daarna verloopt trager.

GEZOND LEVEN LEVERT WAT OP

Voor alle duidelijkheid: gezond leven is geen vervanging van de behandelingen. Maar het gaat je wél iets opleveren. Zo heb je door een gezonde levensstijl een grotere kans dat de operatie, chemokuur of bestraling tot een goed resultaat leidt. Ook heb je minder snel last van bijwerkingen en complicaties. Het herstel na de behandeling gaat sneller en het risico op terugkeer van de kanker na de behandeling wordt verlaagd. Vaak hebben mensen die gezond leven ook minder medicijnen nodig.

Aan je levensstijl werken als je kanker hebt, is geen makkelijk opgave. Naast een stevige motivatie is ook steun van naasten erg belangrijk. 


Begeleiden


Graag wil ik je tijdens en na deze periode begeleiden om zo goed mogelijk aan je leefstijl te blijven werken. Dit kan door samen te gaan bewegen of door coachingsgesprekken.


Voor fysiotherapiepraktijk Sofysio begeleid ik 1 op 1 patiënten die het intensieve beweegtraject fit4surgery volgen. Ook begeleid ik 3 oncologiegroepen die wekelijks in groepsverband komen bewegen. Naast het belang van samen bewegen is hierbij ook gezelligheid en wederzijdse herkenning van groot belang. Kijk voor meer informatie op www.sofysio.nl